Otolog Nakil Nedir?

Bu tip nakilde, kanser tedavisiyle yok olmadan önce kendi kök hücreleriniz alınır. Kök hücre hücreleriniz kemik iliğinizden ya da kanınızdan alınarak ayrıştırılır ve daha sonra dondurulur. Yüksek doz kemo ve/veya radyasyon tedavisi gördükten sonra bu hücreler tekrar vücut ısısına döndürülerek size geri verilir.

Otolog kök hücre naklinin bir avantajı kendi hücrelerinizin kullanılmasıdır. Bu da bağışıklık sisteminizin verilen hücreleri reddetmeyeceği veya verilen hücrelerin vücudunuza saldırmayacağı anlamına gelir.

Olası bir dezavantaj ise kök hücreler alınırken kanser hücrelerinin de alınıp daha sonra vücudunuza geri verilmesidir. Bunu önlemek için doktorlar size kanser ilaçları verebilir veya kök hücreleri tedavi ederek var olabilecek kanser hücrelerinin sayısını azaltabilirler.

Bu tür nakil başlıca bazı lösemi ve lenfomalarla multipl myelomun tedavisinde uygulanır. Bazen de, özellikle çocuklarda, diğer tür kanserlerin tedavisinde kullanılır.

Tandem nakiller

Tandem nakilde hastaya iki kür yüksek doz kemoterapi verilir, her kürden sonra da kendi kök hücreleri ile nakil yapılır. Gereksinim duyulan kök hücrelerin tümü ilk yüksek doz kemoterapi öncesi toplanır ve her işlemden sonra bunun yarısı kullanılır. Çoğunlukla kemoterapinin iki kürü de 6 ay içinde uygulanır, ikinci kür hastanın ilk kürün etkilerinden kurtulmasını takiben yapılır. Tanden nakile duble (çift) otolog nakil adı da verilir..

Tandem nakilleri bazen belli tip kanserlerin tedavisinde de kullanılabilir, ancak doktorlar bu tip naklin ne zaman ve nasıl uygulanacağı konusunda fikir birliğine varmış değillerdir. Pek çok insan için, ciddi sonuçların ortaya çıkma riski oldukça yüksektir. En iyi uygulanma zamanları ile ilgili olarak tandem nakilleri üzerine çalışmalar halen devam etmektedir.

Otolog HKHT Endikasyonları;