Çocuklarda büyüme sorunları
Doktorlar, nakilden sonra çocuğunuzun boyunu ve kilosunu düzenli olarak kontrol ederek beklendiği şekilde büyüyüp büyümediklerine bakar. Çocuğunuz normal hızda büyümüyorsa, bir endokrinolog (hormon uzmanı olan doktor) çocuğunuzu değerlendirebilir. Nakilden sonra yaygın olarak kullanılan bazı ilaçlar büyümeyi etkileyebilir. Testlerde çocuğunuzun vücudunun yeterli büyüme hormonu salgılamadığı görülürse, büyüme hormonu terapisi faydalı olabilir.
Çocuğunuz ergenlik döneminde başlaması gereken büyüme atağını göstermiyorsa, cinsel hormon takviye terapisiyle tedavi bir seçenek olabilir. Doktorlar hala, her bir hormon terapisi türünden kimlerin faydalanabileceğini ve kimlerin faydalanamayacağını öğrenmektedir. Bazı çocuklar beklendiği kadar boy atmasa da, çoğu normal yetişkin aralığına kadar büyümektedir.
Pediyatrik nakil hastalarında cinsel gelişim
10 veya 11 yaşından itibaren çocuğunuzun normal cinsel hormon seviyesine sahip olup olmadığı test edilmelidir. Ergenlik dönemi gibi cinsel gelişim için normal seviyede cinsel hormon gereklidir. Bu hormonlar aynı zamanda genel sağlık için de gereklidir.
Kızlar: Nakilden sonra, daha büyük kızlar bir endokrinolog (hormon uzmanı) veya jinekolog tarafından yılda bir kontrol edilmelidir. Kontrollerde, cinsel hormon östrojen testleri de yapılmalıdır. Nakil tedavisi alan çoğu kız, normal östrojen seviyesine sahip olmaz. Kızınız 12 veya 13 yaşında ergenlik dönemine girmezse, ergenlik dönemine girmek, cinsel gelişim sağlamak ve normal büyümek için östrojen tedavisine ihtiyaç duyabilir. Daha büyük kızlar ve kadınlar, adet görebilmek için hormon takviye terapisine ihtiyaç duyabilir. Kızınız, yetişkinlik süresince hormon takviye terapisine ihtiyaç duyabilir çünkü düşük östrojen seviyesi kemik sorunlarına (osteoporoz), kalp sorunlarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Kızınız kendi sağlığının sorumluluğunu üstüne alırken, hayatı boyunca düzenli olarak jinekolog kontrolünden geçmesi gerektiğini anladığından emin olun.
Erkekler: Erkekler, testislere aşırı radyasyon uygulanmamışsa, genellikle nakilden sonra normal seviyede erkek cinsel hormonu olan testosteron salgılar. Çoğu genç erkeğin ergenlik dönemi normal olur. Ancak oğlunuz, ergenlik dönemindeki büyüme atağını ve cinsel gelişimi göstermiyorsa, düşük testosteron seviyesi olup olmadığı test edilebilir. Gerekirse, hormon takviye terapisiyle tedavi edilebilir.