Bazı insanlar için, tedavinin yan etkileri veya GVHD, nakilden sonra iyi beslenmeyi zorlaştırabilir.
Yeme sorunlarınız varsa, bunları yönetmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Öneriler için nakil merkezinizdeki diyetisyene danışın.
Sonraki sayfada verilen tabloda, bazı hastaların nakilden sonra karşılaştığı yeme sorunlarının bir listesi ve bu sorunları yönetmek için ipuçları bulunmaktadır. Bu sorunların çoğu zaman içinde ortadan kalkar
Yeme Sorunu |
Yönetme Şekli |
Aç hissetmeme |
• Büyük ve az öğün yemek yerine gün içinde birkaç küçük öğün yemeyi deneyin. • Gün içinde daha aç hissettiğiniz belli zamanlar varsa daha çok yemeyi deneyin. • Yiyebildiğiniz zamanlarda protein ve kalori açısından yüksek besinleri seçin. • Sıvı veya toz halindeki besinleri deneyin. • Yiyemeseniz bile yeterli sıvı almaya çalışın. |
Ağızda ve gırtlakta acılık |
• Sıcak yemekler yerine ılık veya soğuk olarak hazırlanan yiyecekleri yiyin. • Ağzınızı daha az rahatsız edecek yumuşak gıdaları deneyin. Örneğin, milkshake, kremalı çorbalar, patates püresi, peynirli makarna. • Süzme peynir, yoğurt, karpuz, jöle veya dondurma gibi soğuk yiyecekleri deneyin. • Ağzınızı irrite edebilecek yiyeceklerden kaçının. Bunların arasında turunçgiller veya suları, domates sosu, baharatlı ve tuzlu yemekler veya çiğ sebze, tost veya kraker gibi kuru gıdalar yer almaktadır. • Doktorunuzdan, ağrıyı hafifletecek ilaçlar vermesini isteyin.
|
Ağızda kuruluk |
• Sık sık su için. • Limonata gibi çok tatlı veya mayhoş gıdaları ve içecekleri deneyin, bunlar ağzınızın sulanmasına yardımcı olabilir. • Yiyeceklere sos, salça veya terbiye ekleyin. • Şekersiz akide şekeri, sakız, kırık buz veya buzlu şeker • Yapay tükürük ürünü kullanma konusunda doktorunuzla veya dişçinizle görüşün. |
Farklı tat veya koku alma— yiyeceklerden metalik veya acı tat alma veya tat alamama |
• Baharatlı yiyecekler ve mayhoş yiyecekler gibi daha güçlü aroması olan gıdaların daha cazip olup olmadığına bakın. • Tavuk, hindi veya yumurta yiyin. Böyle bir sorunu olan insanlar, bu yiyecekleri, kırmızı etten, örneğin biftekten daha lezzetli bulur. • Yiyeceklerden metalik tat alıyorsanız plastik çatal kaşık kullanın. |
Bulantı ve kusma |
• Doktorunuza, yardımcı olabilecek ilaçları sorun. • Tost, kraker, pirinç, konserve şeftali veya berrak sıvılar gibi, midede kolay hazmedilen yiyecekleri deneyin. • Yağlı veya güçlü aroması veya kokusu olan yiyeceklerden uzak durun. • Daha sık ve küçük öğünler halinde yiyin. • Sıvıları pipet yardımıyla yavaşça için ve gün boyunca küçük miktarlar halinde tüketin. |
Diyare |
• Bol sıvı tüketin.. • Daha sık ve küçük öğünler halinde yiyin. • Yağlı yiyeceklerden uzak durun. • Kepek, tam tahıllı ekmek ve çiğ sebze gibi yüksek lif içeren yiyeceklerden uzak durun. • Şu yiyecekleri deneyin: yoğurt, süzme peynir, pirinç, erişte, hafif fıstık ezmesi, beyaz ekmek, muz, konserve meyveler, derisi alınmış tavuk veya hindi, yağsız et veya balık (ızgara ya da fırında, kızartma değil). |
Laktoz duyarlılığı (vücudunuz laktoz adı verilen süt şekerini sindiremiyor) |
• Nasıl düşük laktozlu bir diyet izleyebileceğinizi bir diyetisyenle görüşün. |